Krásný den přeji všem a vítám Vás na Rozkvetlé cestě v bylinkovém blogu.
Ať už jste se sem dostali náhodou nebo cíleně, můžete zde do budoucna nalézt moje postřehy, zdary i nezdary při výrobě domácí bylinné kosmetiky, či osvědčené bylinné recepty z herbářů od známých léčitelů.
Mě k bylinkám přivedli lidé v mém životě. A postupem času jsem přišla na to, že byliny dokážou velké věci aniž by po sobě v těle zanechali vedlejší účinky nebo chemické pozůstatky.
Nemají razantní  nástup, a i když potřebují čas, aby mohly rozvinout svůj účinek, jsou součástí nejlepší cesty k uzdravení.
Tak příště.    Blanka
*********************************************************************************************************
Po delší odmlce Vás zdravím a vítám všechny, co zavítali na mé stránky.
Možná Vás dnes trochu překvapím, protože se nebudu věnovat bylinám, ale jiným tělu prospěšným látkám.
Dneska bych se s Vámi chtěla podělit o způsob, jakým zpracovávám bobuloviny z mé zahrádky.
Ať už se jedná o červený i černý rybíz, muchovník, rakytník či arónii, postupuji stejně.
Bobule po sběru odšťavním. Tekutinu použiji na výrobu sirupu (šťávy) do vody. Naředím ji vodou a to maximálně o 1/3 celkového množství a svařím s cukrem v množství 1 kg cukru na 1 litr šťávy, nechám přejít varem 1 – 2 minuty a okamžitě plním do připravených sklenic. Používám sklenice, které jdou zavíčkovat, aby se přisátím dokonale uzavřely. Nepřidávám žádný konzervant. Takto připravená šťáva vydrží i několik let, ale u nás se rychle spotřebuje. Po otevření je nutné skladovat ji v lednici.
Kdo nepoužívá sirup do vody, může odštavněnou tekutinu použít klasicky k výrobě marmelády.
A ještě nám zbyla tuhá část z odšťavněných bobulí. Ta poslouží k výrobě likéru. Zaliji ji kvalitním alkoholem minimálně 40% tak, aby byla zcela ponořena a nechám 6 týdnů až 2 měsíce vylouhovat. Po té vše zcedím a vymačkám. K dokončení si připravím cukerný, kořeněný roztok. Na jeden litr vymačkané alkoholové tekutiny použiji maximálně půl litr vody, ve které svařím hřebíček, skořici, fenykl a další koření, které mě napadne. Po částečném zchladnutí osladím medem (podle chuti, může to být i jeden kilogram). Pak kořeněný, oslazený roztok přecedím, smíchám s alkoholovým výluhem a naplním do lahví.
A nyní mi ještě zbyla vymačkaná hmota, tedy vymačkané zbytky bobulí naložené v alkoholu. Těmi naplním libovolné zavírací sklenice a do následujícího období slouží na výrobu čaje.
No nejsou to ňamky?
Máme tak z jedné úrody sirup do vody, likér a čaj a nevyhodíme vůbec nic. A navíc máme zásoby na zimní období, takže na nás žádný vir nemůže.
Budu moc ráda, když mi napíšete, jaké máte zkušenosti s vlastním zpracováním vypěstovaných dobrot.
Přeji Vám krásné podzimní dny a těším se příště.
Blanka